Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Κινητικά παιχνίδια για ενίσχυση της προσοχής σε παιδιά με ΔΕΠΥ


Το παιχνίδι έχει σημαντικό ρόλο στη σωματική, την ψυχοσυναισθηματική, την κοινωνική και τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Με το παιχνίδι τα παιδιά εκφράζονται, μαθαίνουν, διασκεδάζουν και εκτονώνονται. Τα κινητικά παιχνίδια είναι ένας έξυπνος τρόπος για την ενίσχυση της προσοχής και της συγκέντρωσης, ειδικά για παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα.

Παιχνίδι με μπάλα: Δίνουμε οδηγίες ενώ  πετάμε την μπάλα.Το παιδί επαναλαμβάνει τις οδηγίες όταν μας πετάει πίσω την μπάλα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εξάσκηση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Το παιδί πρέπει να μένει συγκεντρωμένο στην ακουστική πληροφορία και να την ανακαλέσει άμεσα από τη μνήμη του.

Παιχνίδι «Ακίνητος!»: Το παιδί περπατάει και όταν ακούσει «Ακίνητος» θα πρέπει να μείνει στην ίδια θέση για 10 δευτερόλεπτα. Όταν τελειώσει ο χρόνος πρέπει να καταγράψει τα αντικείμενα που παρατήρησε.

«Το μυστικό του  βάζου» :Βάζουμε μέσα σε βάζα διάφορα υλικά π.χ. αλεύρι, ζάχαρη, άμμο κ.α. Κρύβουμε μέσα αντικείμενα και το παιδί πρέπει να τα βρει.

Παιχνίδι «Η λέξη αρχίζει»: Πετάμε την μπάλα στο παιδί λέγοντας ένα γράμμα, το παιδί μας την πετάει πίσω λέγοντας μια λέξη που ξεκινάει με το γράμμα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε δίνοντας του κατηγορίες επαγγελμάτων, φαγητών, ζώων κ.α.

Παιχνίδι«Ζώα και μαρκαδόροι»: Παίρνουμε 3 μαρκαδόρους και δίνουμε σε κάθε έναν το όνομα ενός ζώου. Κάθε φορά που σηκώνουμε έναν μαρκαδόρο το παιδί πρέπει να μιμηθεί τις κινήσεις του αντίστοιχου ζώου. Το παιδί θα πρέπει να ανακαλέσει από τη μνήμη του ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε κάθε ζώο αλλά και να προσέχει ταυτόχρονα ποιο χρώμα έχουμε σηκώσει.


Ζωή Δαμοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός (MA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου