Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Οργάνωση μελέτης στο σπίτι



Παρατηρείται συχνά, ότι η  μελέτη στο σπίτι προβληματίζει παιδιά και γονείς, ενώ πολλές φορές δημιουργούνται και εντάσεις. Η σωστή οργάνωση του χώρου και του χρόνου, είναι πολύ βοηθητική για όλους τους μαθητές και κυρίως για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Στη συνέχεια, προτείνονται κάποια tips για την οργάνωση της μελέτης στο σπίτι.

  •          Το παιδί με τη βοήθεια του γονέα, οργανώνει τον προσωπικό του χώρο. Το γραφείο πρέπει να αδειάσει από οτιδήποτε δεν χρειάζεται στη μελέτη.
  •          Το παιδί έχει μπροστά του το σχολικό πρόγραμμα.
  •          Βάζουμε αριστερά όλα τα βιβλία και τετράδια ταξινομημένα ανά μάθημα.
  •          Ανοίγει το πρόχειρο τετράδιο όπου σημειώνει τις εργασίες για το σπίτι.
  •          Όποιο βιβλίο δε χρειάζεται το κρατάει στην τσάντα.
  •          Οργανώνουμε τα 5λεπτα διαλείμματα ανάμεσα σε κάθε μάθημα (πάντα σε συμφωνία με το παιδί).
  •          Όταν τελειώνει κάθε μάθημα τα βιβλία μπαίνουν στην τσάντα.
 

Ζωή Δαμοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός

1 σχόλιο:

  1. Η μελέτη των μαθητών στο σπίτι αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για τη μόρφωση τους και αυτό είναι κάτι που το έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι γονείς. Πρώτα – πρώτα, αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ οικογένειας και σχολείου, αφού παρέχει την ευκαιρία στους γονείς και κηδεμόνες να επικοινωνούν με τα παιδιά του και να μαθαίνουν μέσω αυτών τι γίνεται στο σχολείο. Ο σκοπός της μελέτης στο σπίτι περιλαμβάνει την εμπέδωση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν στην τάξη, τη χρήση διαφόρων πηγών για την αναζήτηση και εύρεση πληροφοριών, αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη σωστή διαχείριση του χρόνου των παιδιών και την ταυτόχρονη ανάπτυξη από αυτά ενός αισθήματος ανεξαρτησίας και ευθύνης. Η κατανόηση του παραπάνω σκοπού από τους γονείς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή μελέτη των παιδιών, αποφεύγοντας τακτικές όπως τον εξαναγκασμό των παιδιών να μελετήσουν, το να κάνουν οι γονείς τις εργασίες των παιδιών αντί γι αυτά, κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, η παροχή συγκεκριμένων κινήτρων από τους γονείς στα παιδιά, όπως π.χ. η επιβράβευση με ενθαρρυντικά λόγια, μια έξοδος για σινεμά ή παγωτό, τα οποία θα σχετίζονται με συγκεκριμένους στόχους για τα παιδιά, μπορούν να συντελέσουν σημαντικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της μελέτης στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή